vineri, 4 septembrie 2009

4 .aparate pentru fotografia subacvatica


camerele foto digitale compacte
au de obicei un obiectiv fix de focalizare de 35 mm. , si sint protejate de o carcasa din plastic care le asigura etanseitatea. De pe aceasta carcasa de plastic pot fi activate toate functiile aparatului foto, acesta fiind foarte usor de folosit : se incadreaza imaginea se apasa pe buton si... gata poza a fost facuta. Acest tip de camera iti da posibilitatea de a obtine imagini foarte bune dar facute de la distante mici si in ape putin adinci. Este bine de stiut ca aceste camere pot avea flash-ul incorporat (dar acesta poate fi dezactivat in anumite cazuri pentru a evita efectul de zapada)
camerele foto anfibie,
dupa cum le spune si numele sunt aparate foto folosite atit in apa cit si pe uscat, acestea din fabricatie sunt construite ca si aparate etanse (nu mai necesita carcasa protectiva). Daca vei observa unul vei vedea ca nu este cu mult mai diferit / incomod fata de o camera digitala normala. Diferenta consta in faptul ca ''spatele'' camerei este deschis tuturor comenzilor. Aceste tipuri de camere sunt dotate cu o garnitura de cauciuc care asigura etanseitatea (faimosul o-ring ,un tub din cauciuc sau silicon eficient in etanseizarea fata de apa a aparatului foto). Acest inel de guma are proprietatea de a reactiona la variatiile de presiune la care camera foto este supusa. Deci cu cit creste presiunea externa cu atit garnitura se dilata mai tare la locul sau. Ca si explicatie nu este deloc una stiintifica, dar este exact ceea ce se intimpla. Corecta intretinere a acestei garnituri are o foarte mare importanta in activitatea foto sub.
In general camerele anfibie lucreaza cu un cititor TTL (throuh the lens) in masura sa intercepteze lumina flash-ului cind aceasta a ajuns la gradul optim de saturare a culorilor.
Neajunsul anfibilor este acela ca nu au reflexe (pe ecran nu apare imaginea exacta a ceea ce va urma sa fie fotografia, caci vor aparea diferente de citeva grade)
Aceste aparate folosesc o oglinjoara plasata in afara obiectivului, din aceasta cauza imaginea pe care o vede persoana care face poza nu este identica cu cea din poza. Din fericire multe camere anfibii au o oglinjoara supradimensionata (in pachetul de accesorii) care permite corectarea acestui neajuns.
Pe piata nu sunt multe astfel de tipuri de camere :traditionala Nikonos si Motor Marine de la Sea and Sea sunt cele mai intilnite. Nikonos este urmasul cunoscutei camere foto Calypso, avind insa imbunatatirii pe partea de electronica si dimensiunile mai reduse.
camerele foto scafandre
sunt deja aparate mai profesionale, si constau intr-un aparat de uz terestru incorporat intr-un scafandru construit din diverse materiale (de la aluminiu la diversi polimeri de ultima generatie ) realizate in serie pentru diferite tipuri de aparate foto sau la comanda pentru un anumit model. Toate aceste tipuri de camere vor avea comenzile la exterior si in mod normal vor fi dotate cu doua vizoare , unul plan pentru folosirea lentilelor macro si unul sferic pentru unghiuri foarte mari. Bineinteles ca o camera scafandru va avea dimensiunile mai mari decit o camera anfibie si folosirea ei nu va fi atit de usoara ,motiv pentru care unii fotografi si instructori o vad ca pe un punct de atins, si nu un punct de plecare in activitatea de foto sub.