miercuri, 2 septembrie 2009

3.cateva sfaturi in fotografia subacvatica


daca deja ai acest hobby al fotografiei , sti cit de dificil si frustrant este sa obtii imagini bune, sa calculezi timpul de expunere, sa evaluezi lumina sa focalizezi la o anumita adincime ...gindeste-te la toate acestea si mai adauga problemele ce pot aparea in apa :efectele de marire, reflectia, adsorbtia culorii, vizibilitatea redusa si apoi lipsa culorii ,curentii si pestii care nu stau locului ... pare dificil ? ... DAR MERITA ! Imaginile sint unice : ciudatele aminale acvatice intilnite precum si epavele de pe fundul marii sint subiecte pentru fotografiile voastre. Cind cobori in apa incepi sa privesti spectacolul cu alti ochi, esti mai atent la forme, la culori sau contraste iar in minte deja incolteste ideea fotografiei ce va fi facuta, incepi sa observi detalii pe care in alte conditii nu le-ai fi observat, deci incepi sa vezi cu un " ochi fotografic".
Lumea acvatica, asta sti ,este diferita de cea de zi cu zi, aici lumea nu alearga nu tipa, aici protagonistii nu suntem noi ci marea cu frumusetile ei. Fotografia subacvatica iti da sansa sa documentezi aceasta lume minunata.
In cele din urma , sa faci o fotografie sub apa ,din punct de vedere tehnic nu e dificil, ceea ce este intradevar dificil este sa faci o fotografie buna.
Sa trecem in vedere citeva lucruri care trebuiesc stiute inainte de a intra in apa cu aparatul foto.
In primul rind treduie sa sti sa te misti usor in apa, sa ai o buna flotabilitate. De multe ori pozitia cea mai buna pentru a fotografia este greu de mentinut daca lestajul nu este corect facut sau daca echipamentul tau este inadecvat si mai si atirna dupa tine (aminteste-ti ca mai ai si echipamentul foto in plus).Este foarte important sa te poti misca fara a antrena particulele aflate pe fundul marii (fara sa reduci vizibilitatea);deci labele bine fixate pe picior si nu foarte lungi. Masca sa permita o minima distanta intre ochi si obiectivul foto.
De fapt cu timpul vei invata ca avind cunostinte profunde despre biologia si comportamentul animalelor marine , vei obtine imagini mai bune si mai interesante ;un bun manual de biologie marina este un element auxiliar foarte bine venit in fotografia subacvatica.
Acum nu-ti vine sa sari in apa cu aparatul foto dupa git?
Prima data intreaba-te : ce mi se intimpla?
Pentru a incepe aparatul foto.
Este destul de greu sa vorbesti de echipamente, datorita complexitatii lor, pentru ca in calcul intra mai multe variabile printre care si cea economica dar in primul rind scopul (si asteptarile pe care le vrem/avem). Deci sa presupunem ca nu avem asteptari profesionale si nici stiintifice.
Exista zeci de dispozitive foto, ce pot fi folosite sub apa : anfibie, scafandre, reflex, digitale, telecamere, chiar si aparatele foto folosite de noi zi cu zi daca sint protejate de carcasele lor specifice .Fiecare dintre aceste aparate are avantajele si limitele sale. Deci iata prima problema ...
Ce cumpar ?
Lucrul cel mai bun, avind posibilitatea, este de a incerca mai multe tipuri, de a vedea care iti satisface cel mai bine asteptarile. Fotografia subacvatica este un hobby costisitor (cu accesorile necesare ajunge in jur de 500 euro) si din pacate inchirierea echipamentului nu este intotdeauna posibila. Si unde acesta exista este limitat la un singur tip de aparat foto, intilnit peste tot.
Alt argument de luat in considerare inainte de a cumpara un aparat foto este tipul de fotografie asupra caruia vrei sa te axezi : epave ? bariera de corali si lumea ei ?, micile vietati ce populeaza marea ? colegii de scufundari ?
Pentru fiecare din aceste tipuri de prioritati exista o configuratie ideala. Daca ma decid sa ma dotez cu echipament specializat pentru fotografia macro , va fi destul de dificil sa ma axez pe fotografia ambientala; si invers.
Sa vedem ce este disponibil pe piata.