miercuri, 26 august 2009

1.istoricul fotografiei subacvatice

istoric

termenul fotografie subacvatica (foto sub) chiar daca pare destul de modern , este mult mai vechi (primul manual de foto sub a fost scris in anii 1800)
in 1893 LOUS BOUTAN publica '' La photographie sous- marine et le progres de la photographie'' (cei interesati pot gasi o copie a originalului la Biblioteca Nationala din Paris) cartea nu si-a pierdut de tot actualitatea in descrierea problemelor fotografiei subacvatice.
BOUTAN a lucrat la realizarea unei carcase gindita pentru fotocamera ''DETECTIVE" (un aparat foto compact format 9x12 care permitea schimbarea placilor fara sa trebuiasca sa fie deschis).Carcasa era facuta din arama , cu obiectivul fix , dotata cu trei fante si o garnitura de cauciuc. Problema presiunii hidrostatice era rezolvata prin legarea carcaseila un balon de cauciuc ce continea aer.
Deja in vara anului 1893 BOUTAN face prima fotografie in timp ce succesiv reuseste sa scufunde un 18x24 cu posibitltatea de focalizare(se gaseste tot la Paris in acceasi biblioteca)



A sosit anul 1899 cind vine publicata prima serie de fotografii subacvatice in revista Mc Clures Magazine (cu fotografii realizate de Simon Lake).Dupa citiva ani, in1923 Dr.W.H.Longley cu ajutorul placilor autocromate , furnizete expres de fratii Lumiere (da Wikipedia: autocromarea este un proces de fotografiere a culorii bazata pe sinteza aditiva, brevetat in 17 dec.1903 de fratii Lumiere et fils) a reusit impreuna cu un expert de la National Geographic Society sa faca primele fotografii color care au fost publicate in National Geographic Magazine in 1926. In cinematografie ajungem putin dupa cel de al doilea razboi mondial cind austriacul Hans Hass realizeaza primele filmari. Hass va ramine in istoria foto sub, pentru ca a realizat si construit faimoasa carcasa in aliaj de metal ROLLEIMARIN pentru Rilleiflex biottica. Altor doi francezi le datoram ,alti pasi facuti inainte de fotografia sub,asteptind anii 50cind datorita inginerului belgian Jean Water , se proiecteaza si realizeaza CALYPSO PHOT , prima adevarata camera foto anfibie din istorie, care dupa ce va fost cumparata in faza de proiect de catre Nikon , devine faimoasa in diferite versiuni Nikonos . Si italienii au avut pionerii sai in fotografia subacvatica Victor de Santis , a fost primul operator scafandru profesionist iar carcasa pe care a realizat-o pentru aparatul sau ROBOT se gaseste la Museo Nazionale del Cinema din Torino. Faimosul regizor Folco Quilici a fost primul care a realizat un film tematic '' Al saptelea continent filmat'' in intregime in Marea Rosie. Pasionatii incep sa apara si incep sa publice in reviste de specialitate.In 1958 ia nastere Mondo Sommerso (lumea adincurilor) care ramine mult timp revista de capatai si un exemplu in cercetarea aplicata ,in imbunatatirea calitatii fotografice.Istoria fotografiei subacvatice continua asa ; acum mai mult arta decit sport , printre urcusuri si coborisuri, activitate pe care o faci in primul rind pentru tine , putin publicizata si putin vedeta , dar bazata pe surprinderea frumusetilor vietii din aceasta lume .