luni, 30 noiembrie 2009

bratul flash-ului sau barabola

reprezentat de accea extinctie articulata sau nu a aparatului foto la capatul careia sta pozitionat becul
Adesea nu se ia in considerare factorul legat de variatiile colorimetrice dat de un brat necorespunzator.Experienta te face sa cauti bratul flash-ului care asigura o acoperire mai buna a unghiului de focalizare pentru ca in apa este putin mai dificila focalizarea flash-ului spre subiect,fie datorita greutatii aparatului fie dificultatilor de miscare.
Maximul acoperirii care exista pe piata variaza de obicei intr 90-100 grade, suficient pentru a acoperiiobiective pina la 15mm.umed (sau 24 mm. scafandru). In acest mod acoperirea este asigurata si nu exista caderi de lumina la zonele externe (borduri).Aceste probleme se intilnesc la aparatele care utilizeaza flash-uri luminoase adesea de mici dimensiuni.Emisia lor de lumina este adesea de forma eliptica descriind aproape un dreptunghi,care nu este altceva decit o forma de 35 mm. In acest spatiu calitatea luminii este perfecta dar daca ar trebui centrat subiectul se vor observa caderi de lumina in mod frecvent.
In acest caz este necesar ca lumina sa fie bine directionata fara puncte de luminozitate puternica. Aceasta depinde de tipul de lampa de bratul ei si de obiectivul care nu impiedeca iesirea razelor luminoase.
Sa amintim ca o perfecta iluminare presupune ca puterea luminoasa sa fie bine difuzata pe tot planul fotografic.Diafragma centrata poate da o pierdere la margini dar nu trebuie sa existe modificari foarte puternice (deci calitatile tehnice ale obiectivului utilizat trebuie sa fie cel putin bune)