miercuri, 11 noiembrie 2009

fotografia subacvatica si lumina artificiala flash-ul

flash-ul




cum probabil a-ti intuit pe baza observatiilor facute anterior, putem spune ca: daca nu exista o sursa de lumina electrica subacvatica, probabil fotografia subacvatica ar avea mult de suferit iar noi nu am putea vedea minunile lumii marine asa cum sint.
In adincurile lor apele ascund mii de culori pe care sintem obisnuiti sa le vedem la suprafata. Este drept, deci, ca in vreun fel ,adincurile sa fie luminate macar pentru citeva clipe de o lumina capabila de a aduce culorile la tonurile cu care sintem obisnuiti.
Tehnica moderna presupune deci folosirea de instrumente capabile sa faca posibila inregistrarea pe o pelicula (sau a unui semnal) a culorilor.
Ca si intreg echipamentul foto ,si flash-ul ascunde unele secrete si capcane, de multe ori banale dar care pot indeparta fotograful de la adevar, acesta avind incredere deplina in aparatura fara ai fi studiat in prealabil caracteristicile tehnice si practice ale aparatului.
Fotografia subacvatica ascunde tehnici empirice date adesea de reguli nescrise. Apoi fiecare persoana isi stabileste unele reguli bazate pe propriile detreminari (setari) si erori.
Adevaratul secret al foto. sub. este acesta... multi din cauza lenei si apoi pentru ca setarile nu sint intotdeauna usor de facut, nu reusesc sa stapineasca anumite situatii ,care doar la prima vedere par complicte ;dar nu e nimic mai simplu decit , de a urma datele obtinute in urma testelor, pentru a utiliza aparatura in mod eficient. Odata rezolvate aceste neajunsuri, aplicarea lor in fotografie va fi mult mai usoara.
Intr-un mediu asa sarac in lumina (lumina subacvatica este intotdeauna difuza si da un contur putin definit) ne putem baza pe ajutorul unui fel de "lumina solara" chiar daca intr-o masura limitata, care-i da fotografului posibilitatea de a documenta ceea ce vede si de a creea realitati bogate in sugestii. Daca folosim eficient flash-ul sau mai bine doua flash-uri, acestea vor deveni instrumente efectiv utile in fotografia subacvatica ,pensula cu care vom colora fotografia.
Modurie de folosire a flash-ului sint multiple. Flash-ul cum se spune ,poate, sau numai sa lumineze obiectul incadrind-ul intr-o oglinjoara sau poate lumina obiectul daca unghiul este corect;ori poate evidentia conturul sau materialul din care este facut subiectul, poate creea diverse plane de lumini si umbre in asa fel incit sa dea profunzime imaginii.
Modurile de folosire ,ale flash-ului, sint multiple iar o fantezie bogata ajuta intotdeauna ,dar trebuie sa cumoastem intotdeauna si limitele si potentialul flas-ului.