sâmbătă, 28 noiembrie 2009

caracteristicile tehnice ale flash-uli



pentru a analiza un flash, fotograful trebuie sa cunoasca foarte bine caracteristicile tehnice date de producator ,ale flash-ului; de exemplu intensitatea luminoasa/purerea lampii este proportionala cu dimensiunile acesteia; o lampa mai puternica necesita o descarcare mai mare a condensatorilor suportatila rindul lor de baterii de putere corespunzatoare. Daca flash-ul va avea o incarcatura stabila buna, garantata de baterie si o emisie luminoasa care sa asigure o aura/contur adecvat(a), un con luminos fara caderi de lumina pe margini sau puncte calde (acele zone mai intens luminate in comparatie cu altele invecinate lor ) succesul unei bune iluminari este asisurat.Un circuit de acest fel este o garantie a functionalitatii tehnice in fotografie, pentru ca ii da posibilitatea fotografului sa aiba o calitate luminoasa constanta si adecvata, cantitatii de lumina pe care o emite flash-ul; este caracteristica cea mai importanta legata de acoperire reala si de calitate sa. Ambele caracteristici sint legate de modul de constructie a flesh-ului si de tipul de circuit electric utilizat, de capacitatea condensatorilor si de puterea bateriilor. Nu ar trebuii sa existe impedimente de genul ...greutatii aparaturii...pentru ca in acest moment producatorii au posibilitatea construirii unor aparate de dimensiuni reduse.
Este foarte important sa cunoastem PUTEREA flash-ului ;exprimata in general in watt/secunda si UNGHIUL DE ACOPRTIRE , NUMARUL DE GHIDARE ;toate aceste date care se obtin printr-o serie de teste si etalonari relativ simple.
Temperatura luminii emisa de un flash electric normal este in jur de 5000-5500 grade K.
De multe ori o temperatura similara,intr-un mediu cu o incarcatura mare de culoare albastra,face inaginile "reci", pentru ca albastrul din fasciculul luminos se suprapune peste albastrul marii.Se incearca deci,cu aparatele foto mai noi o coborire a temperaturii pina la 1800-4500 grade K, lumina mult mai "plina" de rosu, pentru a echilibra tonurile de culori facind mediul marin mai putin rece.
Unele flash-uri sint dotate cu un variator de temperatura-culoare,bine inteles sint si cele mai scumpe.Ca sa nu complicam si mai mult lucrurile sa ne amintim cum prin efectul absorbtiei selective comportamentul luminii si natura ei colorimetrica se schimba odata cu schimbarea directiei. Sa ne amintim ca scaderea temperaturii luminii trebuie facuta direct de constructor, si ca nu poate fi obtinuta cu ajutorul filtrelor puse in fata obiectivului. De fapt corectia luminii data de filtre este diferita de ceea data de scaderea temperaturii.