marți, 15 decembrie 2009

modurile de pozitionare ale flash-ului si filtrele in foto sub

Cantitatea de lumina emisa de instrument si unghiul de acoperire nu conditioneaza in niciun fel modul de fotografiere. Daca flash-ul are o acoperire buna, cu putine pierderi la margini, fotografierea va fi foarte usoara si rezultatul garantat. Numai in urma testarilor vom putea intelege ca este mult mai bine sa folosim un flash care nu are o putere foarte mare sau care are posibilitatea reducerii emisiei luminoase. In acest mod va fi imposibila supraexpunerea subiectului fotografiat.
O regula fundamentala de urmat, la primele ''sedinte foto'', sugereaza ca este intotdeauna mai bine sa faci erori de supraexpunere pentru ca in acest mod se reuseste mai usor un rezultat perfect pentru tehnica de expunere.

Filtrele in fotografia subacvatica
filtrele colorate sint folosite in fotografia subacvatica pentru schimbarea tonalitatii luminoase, pentru a impiedeca o pierdere de caldura si pentru a obtine o scala completa de griuri si contraste in alb si negru.
Multi fotografi utilizeaza filtre colorate de diverse intensitati pentru a da caldura unor tonuri si pentru a marii contrastul(dar in mediul subacvatic contrastul este deja mare).




pentru a corecta fotografia in alb/negru se folosesc filtrele galben (y) si rosu (R) care cresc contrastul.Sa nu ne gindim ca montind un filtru pe obiectivul aparatului, intr-un mediu mai putin luminat, se poate obtine un subiect clar si detailat, filtrele evidentiaza numai anumite tonuri si intensifica unele culori iar daca se exagereaza se pot obtine contraste foarte dure.